Op de middenstip! – ODC G-voetbal

Het G-voetbal maakt al bijna dertig jaar deel uit van voetbalclub ODC

Het G-voetbal maakt al bijna dertig jaar deel uit van voetbalclub ODC. In 2020 is het tijd voor alweer een feestje, vijf jaar nadat het zilveren jubileum werd gevierd met een wedstrijd tegen Legendary PSV op De Herdgang in Eindhoven. Frans van de Wiel (72), Kim Vervoort (36) en Eric Pennings (39) vertellen over de spelvreugde die mensen met een beperking elke week beleven bij ODC.

Bijna veertig voetballers - jongens en meiden in de leeftijd van pakweg 15 tot 55 jaar – verzamelen elke week op dinsdagavond voor een training in sportpark Molenwijk. Op zaterdag spelen ze een wedstrijd, met ODC G1 op het hoogste niveau of met ODC G2 een treetje lager.

Vroeger was RKDSV uit Drunen bij een gebrek aan tegenstanders vaak de tegenpartij. Nu komen beide teams uit in een volwaardige competitie waarin vooral de duels tegen Heeze en Boeimeer vaak interessant zijn. ’En iedereen is fanatiek hoor’, zegt trainer-coach Eric, die nu zo’n vier jaar actief is bij het G-voetbal. ‘Dankzij allerlei apps weet iedereen de eerdere resultaten en ook nog eens alle andere wedstrijdstatistieken.’

Kim, ook trainer-coach: ‘Het leuke is dat onze spelers de meeste voetballers van andere ploegen goed kennen. Elke wedstrijd is daardoor een soort reünie. Als het even kan, doen we na afloop altijd samen een drankje.’

VEEL CONTACTEN

Het G-voetbal vond zijn oorsprong in 1990. Frans behoort met ongeveer 25 ‘dienstjaren’ tot een van de ‘veteranen’ binnen deze ODC-afdeling. ‘Ik was daarvoor al twintig jaar als trainer actief binnen de jeugdafdeling en trainde pupillen en de C-jeugd. Ook was ik lid van het jeugdbestuur.’ Hij vervolgt: ‘Ik werd destijds gevraagd voor het G-voetbal omdat ik al enkele jaren actief was in het jeugd- en jongerenwerk in Boxtel en daardoor veel contacten had.’

Lachend: ‘Toen ik werd uitgenodigd mee te doen, heb ik gezegd dat ik niet zo heel veel verstand heb van voetbal. Maar wél van mensen!” Een van Frans’ eerste activiteiten was het organiseren van een toernooi voor G-voetballers in de Boxtelse sporthal. ,,In die jaren bestonden er in deze regio nog niet zoveel G-teams. We speelden daarom vaak tegen dezelfde teams of moesten ver reizen. Soms zelfs naar Zeeland. Dat toernooi in de sporthal was een groot succes.”

Frans bezoekt veel trainingen en is bovendien bij alle thuiswedstrijden van de G-teams present. Niet zonder reden. Hij doet als correspondent uitgebreid verslag van de duels op de ODC-website en op Boxtel Digitaal. Die verslagen worden veel gelezen, niet alleen door clubleden maar ook door de tegenstanders. ‘Ik krijg heel vaak leuke reacties’, straalt Frans.

INTEGRATIE

Het G-voetbal bij ODC biedt mensen met een beperking de kans om met anderen te sporten. ‘Het feit dat onze G-afdeling al bijna dertig jaar bestaat, betekent dat we voorzien in een behoefte’, meent Frans. Elke keer weer geniet hij van de ultieme spelvreugde die de G-voetballers laten zien als ze getraind worden door Kim en Eric, maar ook door Stephan Meister, een van de kartrekkers van het eerste uur. Een van de spelers komt na de training meteen een praatje maken. ‘Had je mijn goal gezien Frans? Goed hè!’ Frans: ‘Ja Jongen, hij zat er lekker in.’

De G-voetballers zijn prima geïntegreerd binnen de club, ook al spelen ze in aparte competities. Ze houden hun eigen feestjes, maar haken ook aan als ODC een activiteit voor alle leden organiseert. Hoogtepunten zijn de jaarlijkse duels die tegen de veteranen worden gespeeld. Frans noemt ook de jubileumwedstrijden die tegen Legendary PSV werden gespeeld. ‘Prachtig. Al vind ik dat er momenteel te veel leiders en coaches voor PSV zijn’, grinnikt de Feyenoord-fan plagerig.

BLIJVEN PLAKKEN

Ook Kim en Eric, die kort voor het interview met Op de Middenstip! nog op het trainingsveld stonden, genieten vooral van het spelplezier van de G-voetballers. Kim is al zo’n zestien jaar actief binnen de afdeling. ‘Ik begon als stagiaire toen ik de opleiding fysiotherapie volgde en ben blijven plakken’, lacht ze. De Boxtelse voetbalde jaren bij de vrouwen van ODC. ‘Ik geniet van de waardering die ik elke week krijg van onze spelers’, straalt ze. ‘Het is een genot om met deze jongens en meiden te werken.’

Ook Eric wordt blij van elke training en elke wedstrijd. ‘Ik was eerder actief bij basketbalclub JRC. Ik vind het leuk om nu alweer vier jaar betrokken te zijn bij het G-voetbal van ODC. Belangrijk is dat we leuke trainingen op maat bieden die voor alle spelers te doen zijn. We hebben twee teams zodat de spelers op hun eigen niveau actief kunnen zijn. We benoemen wat goed gaat binnen de kalklijnen. Positief coachen is belangrijk.’

Bijna dertig jaar G-voetbal heeft ODC veel opgeleverd. Niet alleen honderden voetballers die wekelijks met plezier naar de club kwamen. Maar ook enkele Brabantse titels en deelname aan de strijd om het Nederlands kampioenschap in Groningen. Fier is de afdeling op Pedro Eijkemans, die een groot aantal interlands in het Nederlands G-team speelde en in 1992 deelnam aan de Paralympics in Madrid.

* * *

Wil je meedoen met het G-voetbal? Stuur een bericht naar coördinator Johan van den Biggelaar, e-mail: johanvandenbiggelaar76@gmail.com. Bellen kan ook: 06-53 13 46 36.

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’.
Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl.
Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Foto: Marc Cleutjens).



G voetbal ODC Op de Middenstip

Auteur: Marc Cleutjens