In memoriam: Jan van den Aker

Jan van den Aker overleden

‘ODC zit in mijn hart, de club betekent alles voor mij’. Met die veelzeggende woorden trapt Jan van den Aker later dit jaar een interview af in het dan te verschijnen jubileumboek van ‘zijn’ ODC. Reikhalzend keek hij uit naar de viering van het eeuwfeest in juni, in de wetenschap dat zijn broze gezondheid wel eens roet in het eten zou kunnen gooien. Zijn voorgevoel kwam uit; Jan overleed zondag 9 februari na een kort ziekbed.

Jan werd in 1936 geboren nabij het Boxtelse station en groeide op in de Van Hornstraat. Als bewoner van de wijk Breukelen koos hij ‘automatisch’ voor ODC. Hij was eerlijk over zijn voetbalkwaliteiten en kon lachend vertellen over zijn gebrek aan talent: ‘Voetballen? Ik kon er he-le-maal niets van!’ Hij was wel actief op vele andere fronten, eerst als jeugdleider. Als trouwe aanhanger reisde hij met veel andere ODC’ers met een heuse supporterstrein naar Zaltbommel, waar ODC in 1949 kampioen werd.

In 1975 trad Jan toe tot het bestuur van ODC en ging hij zich bezighouden met reclameborden en sponsorzaken. Hij coördineerde ook de toto-inzameling die vroeger door clubvrijwilligers aan huis werd opgehaald en regisseerde de jaarlijkse deelname aan de collecte van het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten. Een van zijn grote verdiensten was het binnenhalen van hoofdsponsor Camping Sport De Wit uit Schijndel, die nog altijd aan ODC verbonden is.

UPS & DOWNS
De meeste vrijwilligersuren stak Jan in het schrijven van enkele boeken over ODC. In 2006 rolde Ups & Downs van de drukpers. Een 170 pagina’s tellende publicatie waarin hij alle resultaten van ODC 1 sinds 1925 opschreef. De statistische informatie werd verluchtigd met foto’s en anekdotes. De opbrengst van het boek doneerde hij aan het G-voetbal van ODC. Ook voor zustervereniging RKSV Boxtel stelde hij later zo’n boek samen; de opbrengst van die publicatie ging naar KiKa.

Als chroniqueur schreef hij vele tientallen historische artikelen over de ODC-geschiedenis. Die verschenen in de inmiddels verdwenen huis-aan-huiskranten De Meierij en De MooiBoxtelkrant. In 2017 ijverde Jan voor een eerbetoon aan Ben van Vegchel, in zijn ogen de allergrootste ODC’er. Het Ben van Vegchelpad werd tegelijk met het vernieuwde sportpark Molenwijk geopend.

SPELER VAN HET JAAR
Van recenter datum dateert Van den Akers inzet voor ouderentribune De Pantserhoek, die comfortabeler werd dankzij tweedehands stoelen en een veilige leuning. Ook organiseerde hij veertien jaar lang - voor het laatst in 2024 - de verkiezing van de selectiespeler van het jaar.

In 2024 stond ODC uitgebreid stil bij het feit dat Jan liefst 75 jaar aan ODC verbonden was. Tijdens zijn laatste interview toonde hij trots een kleurrijk fotoboek boordevol persoonlijke herinneringen aan driekwart eeuw ODC.

‘Mensen vragen wel eens waarom ik altijd zoveel voor de club heb gedaan en nog steeds doe’, zei Jan tijdens zijn interview voor het nog te verschijnen jubileumboek. ‘Het is clubliefde. ODC zit al 75 jaar in mijn hart. Dat gaat nooit meer weg.’

Het bestuur van ODC wenst de familie Van den Aker heel veel sterkte. Onze vereniging heeft Jan voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Berghem Sport herdacht met één minuut stilte. (Foto: Marc Cleutjens).



Jan van den Aker 1

Auteur: Marc Cleutjens